Tyskerjenter urettferdig behandlet?

Dette debattinnlegget er skrevet av Gudrun(Vilde) og Gjertrud(Marie L) 06. desember 1955:

Tyskerjente i interneringsleir

Etter krigens slutt ble tusenvis av unge norske jenter sendt i interneringsleir. Selv om omstendighetene skulle være idylliske og tiltaket rehabiliterende, er det ikke alltid teori og praksis stemmer overens. 

”Norske jenter sendes daglig til interneringsleirer rundt i landet. Om lag 2000 jenter er på vei til leiren på Hovedøya utenfor Oslo. Det er helsedirektoratet i samarbeid med Oslo helseråd og politiet som står bak dette utmerkede tiltaket[1].Prosjektet går ut på å rehabilitere tyskerjentene, for å blant annet minske farene for spredning av kjønnssykdommer og beskytte de unasjonale jentene mot angrep fra mobben[2].Det finnes nå ca. 30 slike leirer i Norge hvor allerede mange jenter er sendt til internering[3].” Slik kan man tenke seg at stemningen var for ti år siden, etter frigjøringen.

Kvinnene ble skamklipt og mange fikk hakekors malt på kroppen, noen også på skallen.

 Det viser seg at mange av kvinnene som inngikk ekteskap med sine tyske kjærester ble sendt til internering, fratatt sitt statsborgerskap, og så deportert til Tyskland[1]. Rikspolitisjefen har sagt at interneringen ikke var en straff, men det sies likevel at det ble brukt uttrykk som ”fanger” og ”fengsling” når kvinnene ankom institusjonen. En lege ved institusjonen har tidligere uttalt med stolthet at fem-seks ”uforbederlige” kvinner hadde blitt sterilisert[2].

Sosiolog Augusta Rasmussen foretok en omfattende ”IQ-test” av 310 av de innsatte. Alle som deltok i undersøkelsen, bortsett fra ni individer, ble erklært ”sinker” eller ”åndssvake”. Disse sto på en liste over kvinner som hadde vært i kontakt med Lebensborn (institusjon for mødre som hadde barn med tyske soldater, der barna ble oppdratt på germansk vis[3]) eller andre nazistiske institusjoner[4].

Menn som sto i med tyske kvinner, enten i Norge eller Tyskland, har foreløpig ikke fått noen konsekvenser for ”landssviket”, i motsetning til tyskerjentene[5]. Og hvorfor skal det være slik at kvinnene må gjennomgå så grundig, når menn, som kanskje har gjort samme udåd selv, kan stå på sidelinjen og se kvinnene lide?

Nå er også Einar Gerhardsen valgt til statsminister for tredje gang etter krigen. Gerhardsen skal visstnok ha oppfordret kommunene å angi kollegaer og bekjente man hadde mistanke om hadde hatt ”privat samkvem med tyskerne”[6].

Einar Gerhardsen, nyvalgt for en tredje periode

Denne forfølgelsen av tyskerjentene ligner foruroligende på grusomhetene som ble forvoldt jødene for bare et tiår siden. Hadde vi ikke lært noe av krigen? Hadde vi ikke nettopp kjempet for frihet og rettferdighet for alle folkeslag? Er ikke kvinnene mennesker de også? De fleste av kvinnene ble oppriktig forelsket i de unge tyske soldatene. Denne trakasseringen uttrykker kun et budskap om at man ikke kan velge make på tvers av kultur og landegrenser. Og hvordan noe man ikke kan hjelpe for, skal føre til slike barbariske og unødvendige tiltak. Det viser seg at nordmennene var like fryktelige mot disse jentene som tyskerne var mot jødene. Noe som kan få en til å sette spørsmålstegn med myndighetenes håndtering av ”problemet”.

Video: Nyhetsreportasje fra 1945

Bilder:

Bilde av Gerhardsen[7]

Bilde av tyskerjente med hakekors på ryggen[8]

Bilde av tyskerjente bak piggtrådgjerde[9]


Ett svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s