Bombingen av Laksevåg


(bildet er hentet fra HER!)

Skrevet av Rebekka Askeland Søreide

Problemstilling: Hva skjedde under bombingen av Holen skole/Laksevåg?

Onsdag den 4. oktober 1944 gikk et Britisk bombefly til angrep på tyske krigsmarines ubåtbunker, «Bruno» I Nordevågen på Laksevåg. 193 mennesker ble drept, og av dem var hele 74 personer barn og unge. (Tallene varierer fra kilde til kilde, men de fleste tilsier at 74 var barn). 61 barn på selve skolen ble drept eller truffet av bomben.

Dagen begynte helt vanlig, foreldre gikk på jobb og barna på skolen. Det er i dag over 67 år siden, og mange minnes enda den forferdelige tragedien. 152 bombefly angrep skolen på Laksevåg, og bombelasten ble sluppet fra stor høyde. 1432 bomber ble sluppet over Laksevåg på en time, men to av flyene ble skutt ned. Bombingen av Laksevåg og Holen skole var den største enkeltkatastrofen i andre verdenskrig, og målene for bombingen av Laksevåg i 1944 var Bergens Mekaniske Verksteder med en stor flytedokk og Det Bergenske Dampskipselskaps reparasjonsverksted. Det vil altså si at bombingen ikke gikk helt som planlagt, i og med at Holen skole også ble bombet og ikke bare ubåtbunkeren Bruno.

Men natt til 29. oktober 1944, slapp 47 fly hadde sluppet bombelasten. Under dette angrepet mistet 40 norske sivile livet. Men, det var planlagt at 237 Lancaster bombefly skulle bombe de samme ubåt-anleggene, men på grunn av tett skydekke ble angrepet avbrutt og bare 47 fly fikk sluppet bombene sine.


(Bildet er hentet fra HER!)

Det er også sagt at enkelte allerede visste om angrepet, men at de valgte å ikke gjøre noe for å stoppe det eller for å forhindre at barna på Holen skole ikke kom på skolen dagen. Det var planlagt å bombe mennesker, deriblant skade dem.

Laksevåg ble utsatt for en såkalt teppebombing, denne foregikk da mellom Nygård og Damsgård. 60 hus ble totalskadd etter bombetreff og påfølgende branner, og i underkant av 160 hus ble delvis skadd. Grunnent bombingen bla store deler av Laksevåg forflyttet igsp. De som spesielt ble rammet var de som bodde i området fra Øvre Holen og nordover mot Olderneset. I tillegg til en rekke privathus og forretninger, ble en del bygninger og personer knyttet til disse, hardt rammet. Det er funnet ut at om lag 117 mennesker døde på disse tre stedene.

Kort sagt: det var en av de største enkeltkatastrofene under andre verdenskrig, mange døde eller ble rammet, og denne katastrofen huskes i lang tid etterpå enda.

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Bombingen_av_Laksev%C3%A5g

http://www.bt.no/bergenpuls/litteratur/–Bevisst-bombing-av-sivile-pa-Laksevag-1861566.html

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_hordaland/4141367.html

– Rebekka Askeland Søreide

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s